gratis stock foto

Gratis Stock Foto Websites

Op zoek naar gratis stock foto’s? Dit kan een tijdrovend klusje zijn. Vaak gaat er toch meer tijd en energie in zitten dan je wilt. Daarom hebben we een lijst met gratis stock foto websites gemaakt, zodat je de perfecte foto voor je blog, website of je social media posts sneller vindt.

23 gratis stock foto websites

Gratis websites met foto ’s die er niet te gelikt, te nep en te ‘stocky’ uitzien. Voor iedere social media manager, blogger, content marketeer, freelancer, zzp’er en andere creatieveling die een goede foto kan gebruiken.

Rechtenvrij te gebruiken voor zowel persoonlijke als commerciële projecten.

Creative Commons Zerowhen we share, everyone wins

Maar voordat je de lijst gaat bekijken en foto ’s gaat downloaden en gebruiken, is het belangrijk om te weten wat er bedoeld wordt met alle verschillende licenties en copyrights op afbeeldingen. Het kan moeilijk zijn om te achterhalen of je een afbeelding mag gebruiken voor persoonlijke of commerciële toepassingen.

Creative Commons wil helpen bij het gebruik van afbeeldingen. Ze bieden fotografen een gratis, gemakkelijk te gebruiken copyright licentie aan om zo op eenvoudige manier mensen toestemming te geven om foto ’s te kunnen delen en te gebruiken.

Het komt er (meestal) op neer dat als je een afbeelding vindt die onder de CC0-licentie valt, je vrij bent deze te gebruiken. Maar, check voor alle zekerheid altijd de voorwaarden.

 

22 ½ gratis stock foto websites

Hieronder staan de beste gratis stock foto websites waarvan de meeste websites werken met Creative Commons Zero CC0.

1. Pixabay

Pixabay biedt een enorme collectie van gratis foto ’s, illustraties en video ’s die je mag bewerken, kopiëren en commercieel kunt gebruiken. De foto bij dit artikel komt van Pixabay.

Zoals ze zelf zeggen:

Stunning royalty-free images & royalty-free stock

Over 4.4 million+ high quality stock images, videos and music shared by our talented community.

Uitgebreide zoekfunctie en op categorie onderverdeeld.

Categorieën: Achtergronden/Texturen, Architectuur/Gebouwen, Beauty/Fashion, Bedrijven/Financieel, Computer/Communicatie, Dieren, Emoties, Eten/Drinken, Gezondheid/Medisch, Industrie/Ambachten, Mensen, Muziek, Natuur/Landschappen, Opleiding, Reizen/Vakantie, Religie, Sport, Steden/Monumenten, Transport/Verkeer, Wetenschap/Technologie.

© Alle afbeeldingen en video ’s op Pixabay zijn vrijgesteld van copyrights onder Creative Commons CC0. Lees meer hier.

 • Doorzoekbaar: Ja
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee
 • Grootte van galerij: Groot

2. Designers Pics

De foto ’s op Designers Pics zijn van Jeshu John uit Kochi in India en zijn allemaal door hemzelf gemaakt. Hij is web designer & developer en wil graag foto ’s aanbieden voor diegene die gratis foto ’s nodig heeft.

Je kunt op trefwoord zoeken of op de volgende categorieën: Architecture, Business, Concepts, Food & drinks, Nature, People, Technology, Things, Uncategorised, Wild life.

© Gratis Hi-res foto ’s voor persoonlijke of commerciële projecten te gebruiken. Klik voor de voorwaarden hier.

 • Doorzoekbaar: Ja
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee, wordt wel gewaardeerd.
 • Grootte van galerij: Klein
 • High Resolution: Ja

3. Focastock

FOCA Stock is een gratis stockfotosite die in 2014 is opgericht door Jeffrey Betts. Jeffrey deelt zijn liefde voor fotografie door elke week nieuwe foto’s toe te voegen aan zijn toch al grote collectie foto’s.

Voordelen:

– Focastock heeft foto’s met een hoge resolutie om te downloaden.
– Je kunt afmetingen van afbeeldingen opgeven voordat je ze downloadt.
– Afbeeldingen zijn getagd voor eenvoudig zoeken en selecteren.
– Naamsvermelding naar de maker is niet vereist.
– Focastock gebruikt een zoekvak voor gebruikers met unieke behoeften.
– Afbeeldingen zijn gecategoriseerd voor eenvoudige navigatie.
– Focastock heeft creatieve hulpmiddelen om afbeeldingen aan te passen aan uw specifieke behoeften.

Nadelen:

– Focastock maakt geen account aan.
– Makers kunnen niet direct bijdragen aan de website.
– Je kunt niet bijdragen of doneren aan makers van afbeeldingen.

Licentie

FOCA stock gebruikt een CC0 licentie voor hun foto’s.

4. Gratisography

Gratisography is een website met foto ’s die je allemaal gratis mag gebruiken voor wat je maar wilt. High-resolution royalty free stock foto’s gemaakt door Ryan McGuire. Het zijn allemaal zeer scherpe foto ’s. Er zitten mooie foto’s bij, maar sommige zijn geforceerd lollig bedoeld en daardoor dus niet leuk. Een beetje jammer. Maar over smaak valt te twisten en er zijn vast massa’s mensen die zich helemaal slap lachen. Kijk zelf maar.

Je kunt op categorie zoeken zoals: animals, nature, objects, people, urban en whimsical (dit betekent zoiets als: grillig, onvoorspelbaar, willekeurig). En je kunt ook gebruik maken van een zoekfunctie genaamd: Magic auto search.

© Foto ’s vallen onder CC0 licentie en zijn dus gratis te gebruiken. Klik voor info hier.

5. Wikimedia Commons

Wikipedia host ook ongeveer 68 miljoen gratis bruikbare mediabestanden onder een CC0-licentie. Ze accepteren ook bijdragen van creatieven en fotografen van over de hele wereld.

Voordelen:

– 68 miljoen afbeeldingen geven meer dan genoeg variatie op thema’s en onderwerpen
– Afbeeldingen zijn allemaal gratis te gebruiken
– Wikimedia images zijn van hoge resolutie
– Alle afbeeldingen zijn goed getagd en geïndexeerd voor eenvoudig zoeken

Nadelen:

– Er zijn geen donaties voor makers op Wikimedia
– Wikimedia ondersteunt het aanmaken van accounts niet

Licentie

Alle afbeeldingen die beschikbaar zijn op Wikimedia hebben een CC0-licentie.

 

6. ISO Republic

ISO Republic is een goede website om zeer mooie foto ’s te zoeken. De website heeft als missie om hoogwaardige kwaliteit afbeeldingen aan te bieden die gebruikt kunnen worden door designers, ontwikkelaars, bloggers, marketeers, social media teams of andere creatievelingen. Afbeeldingen zijn van Tom Eversley, een designer en fotograaf die in Zuid-Engeland huist.

De foto ’s zijn doorzoekbaar op trefwoord of kunnen gefilterd worden op: Architecture, Nature, People, Urban, Textures, en Various.

© Foto ’s zijn gratis mogen voor zowel persoonlijke als commerciële doeleinden gebruikt worden. Let wel op; sommige foto ’s zitten in een pakket waarvoor je moet betalen, maar dat merk je vanzelf als je de foto wilt downloaden. Lees voor de zekerheid even de voorwaarden.

 • Doorzoekbaar: Ja
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee, maar wordt wel gewaardeerd, zeker voor commerciële WordPress thema’s.
 • Grootte van galerij: Klein/middelgroot
 • High Resolution: Ja

7. Jay Mantri

Jay Mantri uit Santa Monica heeft geweldige foto ’s op z’n website staan. Wat ze zo goed maakt is dat je kan zien dat het ‘echte’ foto ’s zijn en niet van die gladde gelikte stock foto ’s die pijn aan je ogen doen van nepheid. En ze zijn gewoon gratis te gebruiken.

Op de website staan de foto ’s op zeer groot formaat. Als je snel wilt zoeken, kun je beter op Archive klikken. Je krijgt ze dan kleiner te zien en zo kun je veel sneller scrollen. Het lijkt erop dat hij sinds augustus 2015 geen nieuwe foto ’s meer heeft geplaatst op de site. Misschien is het beter om ‘m op social media te volgen zoals Instagram.

© Foto ’s vallen onder CC0 licentie: Op de site staat: free pics. do anything (CC0)

 • Doorzoekbaar: Nee
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee
 • Grootte van galerij: Klein
 • High Resolution: Ja

8. Jéshoots

Jéshoots is een website van Jan Vašek uit Praag. Zitten wel leuke foto ’s tussen, soms een beetje ‘stocky’. Maar ja, je kunt niet alles hebben. Wel in high resolution.

De foto ’s zijn niet op trefwoord doorzoekbaar, wel op categorie. Categorieën zijn: Animals, Architecture, City & Street, Devices, Food, Lights, Nature, People.

© De stock foto ’s zijn gratis te gebruiken, check de voorwaarden als je wilt hier. Alle foto ’s waar je niet voor hoeft te betalen vallen onder CC0 licentie.

Het is wel, bijvoorbeeld bij Devices, dat als je een foto wilt downloaden je een bijdrage moet leveren in de vorm van een tweet voor de site. Beetje promotie dus.

 • Doorzoekbaar: Op categorie
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee/Ja, in de vorm van een tweet. Een geldelijke bijdrage wordt ook zeer gewaardeerd.
 • Grootte van galerij: Klein
 • High Resolution: Ja

9. KaboomPics

KaboomPics heeft een leuke collectie aan gratis te gebruiken stock foto ’s, zelfs voor commercieel gebruik. De foto ’s zijn, zoals op de website staat, voor: “bloggers, website owners, small businesses, freelancers & social media ninjas.” Website is van Karolina Grabowska. Ze is een web designer uit Polen.

Je kunt op trefwoord zoeken of op categorie. Categorieën zijn: Abstract, City & Architecture, Fashion, Food, Landscapes, Other.

© Foto ’s zijn gratis, maar de website heeft liever niet dat je een adblocker op de pagina gebruikt. Dus daar zal ze geld mee verdienen. Klik voor de voorwaarden hier.

 • Doorzoekbaar: Ja
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee, maar wordt wel zeer gewaardeerd.
 • Grootte van galerij: 1479 (op 7-7-2016)
 • High Resolution: Ja

10. Life of Pix

Life of Pix biedt gratis high-resolution foto ’s aan. De foto ’s zijn allemaal ‘hand-made with love by LEEROY web agency‘ in Montreal & its network of photographers.

Je kunt op trefwoord zoeken of op categorie/gallery. In de gallery staan de volgende categorieën: Animals, Beach, Black & White, City, Construction, Desk, Food, Industrial, Nature, Object, People, Sea, Textures.

© Stock foto ’s vallen onder CC0 licentie, en zijn dus zonder copyright restricties. De foto ’s zijn gratis te downloaden, maar als je een stock foto download kan er gevraagd worden of je ze wilt helpen door je liefde voor de foto te delen op Facebook, Pinterest, Google+ of Twitter. Dit hoef je niet te doen, maar wordt waarschijnlijk wel op prijs gesteld.

 • Doorzoekbaar: Ja
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee
 • Grootte van galerij: Klein
 • High Resolution: Ja

Onderstaande foto vond ik op Life of Pix en is in Amsterdam gemaakt. Grappig hè? Moet je naar een Canadese website om een foto van Amsterdam te vinden.

11. Morguefile

Morguefile biedt gratis foto ’s voor creatievelingen, van creatievelingen. Je mag de foto ’s gebruiken tenzij je er wijzigingen of aanpassingen in aanbrengt. Met andere woorden; in een creatief project gebruikt. Als je er geen wijzigingen of aanpassingen in aanbrengt dan moet je de foto met ander materiaal en andere content gebruiken én je moet de fotograaf noemen.

© Wil je meer lezen over de licentievoorwaarden? Klik dan hier.

 • Doorzoekbaar: Ja
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Soms, check de voorwaarden
 • Grootte van galerij: Groot
 • High Resolution: Ja

12. Moveast

Moveast is een website van een Portugees genaamd João Pacheco. Hij is digital designer en leeft in Dubai. Wil je meer over hem weten? Klik hier.

© Foto ’s zijn gratis te gebruiken, zie CC0 licentie, omdat hij dat graag wil. Ze zijn voornamelijk in Azië genomen, dus als je Aziatische foto zoekt dan moet je naar deze site.

 • Doorzoekbaar: Ja
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee
 • Grootte van galerij: Middelgroot en specifiek, want in Azië
 • High Resolution: Ja (niet altijd)

Foto hieronder komt Moveast.

13. Pexels

Pexels heeft een uitgebreide collectie aan gratis stock foto ’s. De foto ’s komen van bronnen zoals Unsplash, Gratisography, en andere sites met gratis stock foto ’s. Dus als je daar al een keer gezocht hebt komen de foto’s op Pexels je zeer bekend voor. Als je een foto wilt downloaden, wordt wel netjes de oorspronkelijke website genoemd.

Eerste keer dat je een foto wilt downloaden moet je je e-mail adres geven en via de link in de e-mail krijg je een pakketje foto’s die je kunt downloaden. Daarna kun je een gratis foto naar keuze downloaden.

© Alle foto ’s vallen onder Creative Commons Zero (CC0) licentie en zijn dus geheel vrij te gebruiken voor alle toepassingen. Meer info? Klik hier.

 • Doorzoekbaar: Ja
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee
 • Grootte van galerij: Groot
 • High Resolution: Ja

14. Picjumbo

Picjumbo bestaat sinds 2013 en wordt beheerd door Viktor Hanacek. De foto ’s zijn allemaal vrij te gebruiken, omdat bijna alle foto’s van Viktor zijn.

Je kunt op trefwoord zoeken of op categorie. De categorieën zijn: Abstract, Animals, Architecture, Business, Fashion, Food & Drink, Holidays,  Love, Nature, People, Roads, Snow & Winter, Sunlights, Technology, Things, Transportation, Woman.

© Ja, je kunt de foto ’s gratis downloaden en gebruiken, maar lees voor de zekerheid de voorwaarden hier.

Picjumbo verdient geld aan advertenties op de site, het wordt daarom niet gewaardeerd als je een adblocker gebruikt.

 • Doorzoekbaar: Ja
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee, niet echt. Als je een foto op je website gebruikt, niet als download aanbieden en verwijzen naar Picjumbo.
 • Grootte van galerij: Klein/Middelgroot
 • High Resolution: Ja

Foto hieronder komt van Picjumbo.

15. Picography

Picography is een andere open catalogus van gratis te gebruiken stockfoto’s. Met afbeeldingen van hoge kwaliteit die je op elk moment kunt downloaden, is deze site een geweldige selectie voor iedereen die op zoek is naar unieke afbeeldingen.

Voordelen:

– Alle afbeeldingen op Picography zijn van hoge resolutie.
– Geen naamsvermelding nodig.
– Picography heeft een zoekvak voor gebruikers met specifieke wensen.
– Afbeeldingen zijn gecategoriseerd voor eenvoudige navigatie.

Nadelen:

– Picography ondersteunt geen accountcreatie.
– Creatieve professionals kunnen geen foto’s bijdragen aan de website.
– Je kunt niet bijdragen of doneren aan makers van afbeeldingen.

Licentie

Picography gebruikt een CC0 licentie om stockfoto’s te verspreiden.

 

16. Skitter Photo

Skitter Photo bestaat sinds 2014 en probeert iedere dag een nieuwe foto op de website te plaatsen. Het is op de website niet te achterhalen maar gezien de foto ’s wordt de website waarschijnlijk in (Groningen?) Nederland gemaakt. Dus als je een goede Nederlandse gratis te gebruiken foto zoekt, check dan even op Skitterphoto.

De foto ’s zijn doorzoekbaar op trefwoord en op de volgende categorieën: Fauna, Flora, HDR photography, Landscapes, Low light, Miscellaneous, People, Transportation, Urban.

© De stock foto ’s vallen onder Creative Commons CC0 licentie en zijn dus gratis te gebruiken.

 • Doorzoekbaar: Ja
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee, wordt wel gewaardeerd
 • Grootte van galerij: Klein
 • High Resolution: Ja

Onderstaande foto komt van Skitterphoto. Het doet me erg aan een schilderij van Gabriël – In de maand juli denken. Kijk zelf bij het Rijksmuseum hier.

17. SplitShire

SplitShire is een © rechtenvrije gratis te gebruiken stock foto website van Daniel Nanescu.  Hij heeft ze op het internet gezet omdat ze toch maar stof lagen te vergaren op een hard disc. Dat vond hij zonde en nu mag iedereen er mee doet wat hij of zij wil.

Je kunt op trefwoord zoeken en op categorie. Categorieën zijn: Abstract, Animals, Automotive, Blur Backgrounds, Bokeh, Fashion Food,  Instagram, Interiors, Landscapes, Low Poly Background, Mock Up, Nature, People, Still Life, Street, Technology, Things, Various, Video, Wedding.

 • Doorzoekbaar: Ja
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee
 • Grootte van galerij: Klein
 • High Resolution: Ja

18. Startup Stock Photos

Op de website van Startup Stock Photos staat dit: “Free photos for startups, bloggers, publishers, websites, designers, developers, creators, & everyone else.” En zoals de naam van de site al zegt; je kunt er foto’s vinden van startups voor startups.

Voornamelijk afbeeldingen van iemand achter een computer in een ‘hippe’ informele zakelijke werkomgeving.

© Foto’s zijn vrij te gebruiken en vallen onder CCO licentie.

 • Doorzoekbaar: Nee
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee
 • Grootte van galerij: Klein
 • High Resolution: Ja

19. StockSnap

StockSnap is een fijne website om gratis stockfoto ’s te vinden. De afbeeldingen kunnen worden gesorteerd op datum, trending, aantal views, het aantal downloads, maar je kunt ook zoeken op trefwoord.

© Foto ’s vallen onder CC0 licentie en zijn dus gratis te gebruiken. Voor meer info klik hier.

Staan wel foto ’s op die ook op andere gratis stockfoto websites te vinden zijn. Wat zegt dat over deze site en over die ander sites?

 • Doorzoekbaar: Ja
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee
 • Grootte van galerij: Middelgroot
 • High Resolution: Ja

Onderstaande foto komt van StockSnap.

20. Freepik.com

Freepik is een grote online catalogus van stockfoto’s, vectoren en PSD-bestanden. Dit bedrijf is gevestigd in Malaga, Spanje.

Voordelen:

– Afbeeldingen, vectoren en PSD-bestanden van hoge kwaliteit.
– Je kunt foto’s liken, opmerkingen achterlaten en makers volgen.
– Geen advertenties wanneer je op hun website surft.
– Je kunt geld verdienen als bijdrager of door doorverwijzingen.

Nadelen:

– Je kunt Freepik-ontwerpen niet gebruiken als de basiselementen van een premium ontwerp.
– Er zijn grenzen aan het aantal downloads dat je op een dag kunt doen, zelfs met een premium account.
– Biedt geen video’s aan.

Licentie:

Freepik.com gebruikt een CC BY Licentie.

21. Travel Coffee Book

Het is zoals de naam van de website zegt; foto ’s voor in mooi groot boek voor op de koffietafel. Allemaal panorama shots van natuur en steden. Er kan niet op trefwoord worden gezocht. Handigste is om op Archive te klikken, zodat je een overzicht van foto ’s krijgt per datum. De foto ’s worden kleiner en overzichtelijker gepresenteerd.

© Alle foto ’s vallen onder Creative Commons CC0 licentie.

 • Doorzoekbaar: Nee
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee
 • Grootte van galerij: Klein
 • High Resolution: Soms

22. Unsplash

Unsplash is een fijne site om high-resolution foto ’s te zoeken. Je kunt de foto ’s gewoon gratis downloaden. Verder kun je je ook inschrijven, zodat je iedere 10 dagen 10 foto ’s krijgt toegestuurd.

Je kunt op trefwoord zoeken met behulp van de search photos balk bovenaan de website pagina. Ook kun je naar beneden scrollen op de pagina. Als je snel foto ’s wil browsen kun je beter op de 4 blokjes klikken (rasterindeling oftewel grid multi format; die staan naast die 2 brede blokjes). Op die manier kun je de foto ’s sneller bekijken.

© Alle foto ’s op de site van Unsplash vallen onder het CCO licentie. Klik voor meer info hier.

 • Doorzoekbaar: Ja
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee
 • Grootte van galerij: Middelgroot
 • High Resolution: Ja

23. Little visuals

Little visuals werd gemaakt door een jongen genaamd Nic. Op de website staat dat hij plotseling is overleden in november 2013. Lees meer hierover op de website onder Announcement.

Ja, je kunt hier gratis stockfoto ’s vinden, maar er komen helaas geen nieuwe bij.

Er werden iedere week high resolution foto ’s naar je inbox gestuurd. De foto ’s op de site zijn veelal foto’s van landschapppen.

© De stock foto ’s op de website kun je vrij gebruiken en vallen onder de CC0 licentie.

 • Doorzoekbaar: Ja, klik linksboven op de 3 horizontale streepjes
 • Lidmaatschap vereist: Nee
 • Naamsverwijzing vereist: Nee
 • Grootte van galerij: Klein
 • High Resolution: Ja

Onderstaande foto komt van Little Visuals.

De zoektocht naar een mooie stock foto kan een fikse hoofdpijn veroorzaken en zeer ontmoedigend zijn. Hopelijk helpt deze lijst je de perfecte foto te vinden voor je social media , je blog of je website of iets anders.

Mis je een website met gratis stock foto ’s in dit overzicht? Laat het weten en deel je favoriete gratis stock foto website,  want mooie free stock photos & images zijn altijd welkom.

Laat een reactie achter!

Dit artikel was oorspronkelijk gepubliceerd op 16 juli 2016 en is bijgewerkt op 23 april 2024.

6 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 MLDR Communicatie - Website made with by Jean-Marc Mulder