beter bloggen schrijven

 

Beter Bloggen & Schrijven met 7 Tips van Ernest Hemingway

Beter bloggen met tips van Ernest Hemingway? Ja, dat kan. Een blog moet kort en bondig zijn, zodat lezers je blog snel en eenvoudig begrijpen. En Hemingway’s compacte schrijfstijl is perfect voor het schrijven van blogs. Met zijn heldere en directe manier van schrijven greep hij zijn publiek en zou hij als blogger zeker uitblinken.

Blogs schrijf je, zodat ze gelezen worden. En het liefst wil je dat lezers je hele blog lezen, deze delen en dat je zo meer website bezoekers krijgt.

Het probleem is alleen dat bloggen nog niet zo eenvoudig is. Het schrijven voor internet is lastig, omdat het lezen van tekst van een scherm moeilijk is. Je moet er dus voor zorgen dat je blog eenvoudig te lezen en te begrijpen is. Als je blogs gemakkelijk te begrijpen zijn, krijgt je website meer traffic, lezers die terugkomen en een hogere conversie.

In dit blog 7 schrijftips van Ernest Hemingway die jouw blog verbeteren.

Beter leren schrijven en bloggen dankzij Hemingway

1. Blog voor je Publiek

Je tekst moet zo eenvoudig mogelijk te lezen zijn, maar je hoeft niet alles uit te leggen in je blog. Wanneer je voor content marketeers schrijft kun je ervan uitgaan dat ze weten wat een content marketing kalender is. Je publiek heeft al veel kennis over dit onderwerp, dus hoef je hier geen informatie over te geven.

Een blog moet eenvoudig en duidelijk geschreven zijn, maar je blogt niet voor iedereen. De inhoud van je blog mag heus uitdagend zijn om te begrijpen.

Schrijf voor jouw publiek en geef ze alleen relevante informatie. Hou goed voor ogen voor wie je content maakt, het is daarom handig om personas te hebben. Met content marketing personas richt je je 100% op je lezers en heb je beter houvast op het content creatie proces.

 

Iceberg Theory

Om terug te komen op Hemingway en bloggen en dat je niet alles hoeft uit te leggen. Het komt van zijn Theory of Omission en komt er op neer dat je niet alles hoeft op te schrijven.

Ja, kijk uit met deze schrijftip, want het is gevaarlijk wanneer je bij het bloggen te weinig informatie geeft.

Waar het om gaat bij het maken van je content is dat je weglaat wat overduidelijk. Je haalt al het overbodige weg en schrijf alleen de essentie op.

De informatie die je geeft is het topje van de ijsberg en de rest kan de lezer zelf wel invullen. Ga geen voor de hand liggende informatie geven als je ervan uit kunt gaan dat je publiek dit weet.

Geef je lezers relevante content en laat weg wat ze al weten.

 

2. Korte Zinnen Bloggen

Schrijf korte zinnen. Korte zinnen zijn makkelijker te lezen en beter te begrijpen dan lange zinnen.

Zeker als je schrijft voor internet moet je tekst eenvoudig en duidelijk zijn. Als je wilt dat lezers je hele blog uitlezen moet deze makkelijk zijn.

Denk daarom aan Hemingway als je gaat schrijven. Maak heldere en beknopte zinnen, zodat je blog gemakkelijk te lezen is.

Heb je een lange moeilijke zin geschreven? Kijk dan of je de zin in twee zinnen kan delen, zodat deze eenvoudiger te lezen en te begrijpen is.

 

Heb je een WordPress website? Dan kun je de Yoast plugin gebruiken.

Deze plugin helpt je niet alleen met je SEO, maar ook met readability.

 

Onder de tab leesbaarheid krijg je tips voor je tekst. Zo zie je bijvoorbeeld het aantal zinnen dat meer dan 20 woorden bevat. Als dit meer dan 25% van je blog is, is het beter om je zinnen korter te maken.

Met zorg uitgekozen leestip:

Beste Gratis WordPress Plugins voor je Website

 

3. Simpel Schrijven

Het lezen van tekst van een scherm is lastig. Gebruik daarom eenvoudige woorden die in één keer te begrijpen zijn. Woorden met 4 of meer lettergrepen maakt het lezen van tekst op internet moeilijk.

Natuurlijk. Soms kun je alleen maar een lang en ‘moeilijk’ woord gebruiken. Bijvoorbeeld als je een blog schrijft over het optimaliseren van websites voor conversie.

Moet je dan het woord optimaliseren vermijden? Nee, maar je kunt wel je tekst aanpassen. Hou de zinnen en de paragraaf kort, zodat de content eenvoudig te lezen is.

Wat je ook kunt doen om ‘ingewikkelde’ woorden te vermijden, is dat je andere woorden gebruikt. Voor optimaliseren kun je ook verbeteren of beter maken gebruiken. Hier maak je ook je tekst afwisselend en levendig mee.

Schrap dus niet zo maar een moeilijk woord uit je blog. Zeker niet als het een over een onderwerp gaat waar jouw lezers meer over willen weten.

Gebruik andere woorden als het kan en zoek naar alternatieve trefwoorden voor je blog. Dit is ook goed voor de vindbaarheid van je website en SEO.

4. Blog over wat je kent

Bloggen gaat erom dat je waardevolle content geeft aan je lezers. Het is dus handig als je weet waarover je schrijft. Doe daarom onderzoek naar je onderwerp en schrijf daarna kort en bondig je blog.

Eén van Hemingway’s beroemdste romans gaat over een oude man en de zee. Deze oude man was een visser en Hemingway kon hier goed over schrijven, omdat hij zelf een liefhebber was van vissen.

Als je schrijft over content marketing feiten moet je er ook voor zorgen dat je je feiten op orde hebt. Doe voor je blogs grondig onderzoek en kijk daarna wat relevant is voor je lezers. Geef informatie waar ze iets aan hebben. En zorg er voor dat je info klopt, want daarmee win je vertrouwen.

 

5. Actieve Zinnen Schrijven

Een actieve schrijfstijl maakt je blog krachtiger en duidelijker. Zinnen in de lijdende vorm maakt een tekst passief. Gebruik in plaats van de lijdende vorm actieve werkwoorden.

In plaats van de lijdende vorm kun je de zin meer pit geven door ‘m te veranderen.

– Dit blog wordt veel gelezen.

Zelfde zin, maar dan actiever:

– Veel mensen lezen dit blog.

 

Op internet kun je zelfs een Hemingway tool downloaden (kost geld) die je helpt met je tekst. Zo wijst die je op rare lange zinnen en op zinnen in de lijdende vorm.

Hieronder zie je een voorbeeld van een tekst die verbeterd kan worden met hulp van de Hemingway App.

Hierboven zie je dat delen van een zin groen gemarkeerd zijn om de lijdende vorm te tonen. Hemingway raadt aan de zin te wijzigen en sterker te maken.

Let bij het schrijven op het gebruik van bijwoorden. Die kun je ook beter vervangen door werkwoorden.

6. Positief Schrijven

Wees positief en blokkeer negatieve gedachten tijdens het schijven. Ja, ja, dit is een tip van Hemingway. Toch niet de meest vrolijke man van de wereld. Dus…. wat bedoelt hij hiermee?

Het gaat erom dat je erin gelooft dat je een goed blog gaat schrijven en je moet zeker niet gaan twijfelen. Vertrouw jezelf en je schrijfkunsten. Niet gaan dubben. Je moet doorgaan, doorzetten en doorbijten. Net zolang tot je een blog hebt.

Als je even vast zit, denk dan aan de hoofdpersoon uit Hemingway’s De oude man en de zee. Die oude Cubaanse visser, geeft hij het op?

[spoiler alert]

Nee! Echt niet, hij gaat door.

En om door te gaan op het positief zijn; het is (vaak) ook beter om positief te schrijven.

Huh? Wat bedoel je met positief schrijven?

Dat je een zin of tekst zo schrijft dat de nadruk ligt op wat er wel kan in plaats wat er niet kan.

Van Nee naar Ja

– Als je na 18:00 uur belt, kunnen we je niet meer helpen.

– Bel vóór 18:00 uur en we helpen je graag!

OK, dit is misschien een beetje suf voorbeeld, maar het gaat om het idee. Draai negatief om in positief.

7. Ga Bloggen, Niet Drinken

Hemingway hield wel van een drankje, maar hij dronk alleen ná het schrijven. Nooit tijdens.

“My training was never to drink after dinner nor before I wrote nor while I was working.”

Dus als je denkt dat je beter gaat schrijven of creatiever bent na wat alcohol; vergeet het maar. Wat wel helpt, is gewoon gaan zitten schrijven.

Even een andere quote van een andere drinkebroer:

“That was the trouble with being a writer, that was the main trouble—leisure time, excessive leisure time. You had to wait around for the buildup until you could write and while you were waiting you went crazy, and while you were going crazy you drank and the more you drank the crazier you got.” – Charles Bukowski

 

Ga niet wachten op inspiratie, maar ga bloggen en hou de tips van Hemingway aan. Als je gaat drinken, ga je niet beter schrijven. Je wordt er alleen maar gekker van.

 

Heb jij nog een tip om beter te bloggen?

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 MLDR Communicatie - Website made with by Jean-Marc Mulder